Piše Ratko Femić: Šta nam najavljuje čajanka Vučića i Đilasa

Kolumne 12. apr. 202212:45
Podeli:
Dragan Đilas i Aleksandar Vučić Foto:Goran Srdanov/Nova.rs/Filip Krainčanić/Nova.rs

Glasali ste, gledajte! Nedelju dana posle predizborne tišine, zatim izborne galame, nastupila je i postizborna ćutnja glavnih aktera izbornog procesa koja je potrajala evo nedelju dana. Opoziciji se iznenada istupila oštrica, naprednjaci Dragana Đilasa više ne zovu lopovom, Aleksandar Vučić ga je čak nazvao gospodinom, svuda odjekuje priča o preko potrebnom dijalogu zarad izlaska iz političke krize.

Malo ko od poznavalaca ovdašnje političke scene veruje da je ovaj dvojac u okolnostima koje se mogu porediti sa padom Berlinskog zida baviti samo rešavanjem pitanja vladajuće većine u Beogradu.

Bilo je i ranije povoda da se jedan od lidera najveće opozicione grupacije sastane sa liderom najjače vladajuće partije, pa do toga nije došlo. Kao da je ovoj „čajanki titana“ posredovao neki veći i moćniji i od jednog i od drugog, a takav može samo da živi na nekoj adresi u Vašingtonu ili Briselu.

Vučić je u naponu svoje moći vlast u Srbiji podelio po sličnom receptu kako je i omasovio stranku po principu „catch all“, tako da su se u njoj našli i građanisti i nacionalisti i evropejci, kao i proruski elementi.

Sada u okolnostima ponovne blokovske podele sveta, Vučiću je poručeno sa Zapada da mora da se uskladi sa spoljnom politikom EU, što će reći da se zahvali na družbi „Putinovom orkestru“ u vlasti.

Spasibo za družbu Dačiću i Vulinu i spoljnopolitički zaokret Srbije, kakav je uvođenje sankcija Rusiji, podrazumeva gnev proruski nastrojene javnosti, koji bi bilo zgodno podeliti s nekim ili ako ne baš podeliti ono bar osigurati razumevanje novonastalih okolnosti, a sve s ciljem smanjivanja pritiska na sebe i SNS. Prosto rečeno, Vučić može da zažmuri za Beograd, ako Đilas ne bude talasao i obećao da neće ulaziti sa Dačićem u bilo kakve aranžmane.

Ne treba izostaviti i nezgodaciju sa kandidatima „Ujedinjenih za pobedu Srbije i Beograda“, grupacije okupljene oko SSP Dragana Đilasa. Predsednički kandidat Zdravko Ponoš je osvrćući se na čajanku Vučića i Đilasa rekao da nema stomak za takvu kombinatoriku, te da posle izbora neki akteri ne znaju da li su riba ili devojka. Vladeta Janković, kandidat za gradonačelnika Beograda, takođe smatra da je razgovor sa Vučićem bio greška. Kandidati su shvatili da su bili zečevi koji trče, samo da bi motivisali hrtove da pojure za njima.

Deo opozicionih prvaka već je počeo da telali preko Tvitera mogućnost pravljenja vlade u koju bi ušao i deo proevropske opozicije.

Tako nešto se moglo čuti i u diplomatskim krugovima. Takva saradnja bi tek bila gemišt koji bi se zgadio i najvećim ljubiteljima kapljice. Ali znate kako ide to sa alkoholom – prva čaša ko trnje, druga ko slama, a treća ide sama. Nazdravlje!

Komentari

Vaš komentar