Izabran „Svetski automobil godine 2022.“

Auto 13. apr. 202220:17 > 20:21
Podeli:
Foto: YouTube/WCOTY

World Car of the Year (WCOTY) upravo je na sajmu automobila u Njujorku svečano objavio koji model je "Svetski automobil godine" za 2022. godinu. Pored sveukupnog pobednika, izabrani su i gradski, sportski i luksuzni automobili godine.

Hyundai Ioniq 5 je veliki pobednik ovogodišnjeg World Car Awards izdanja. Električni hečbek je pobedio u tri kategorije i nosilac je prestižne titule „Svetski automobil godine 2022“.

Foto: YouTube/WCOTY

Ioniq 5 je, osim glavne nagrade, proglašen i „Svetskim električnim automobilom godine“, te su mnogo skuplji automobili Audi e-tron GT i Mercedes-Benz EQS ostali iza.

Treća nagrada za ovaj model je u kategoriji dizajna, gde je Ioniq 5 uspeo da pobedi pomenutog Audija, ali i "Evropski auto 2022. godine" - Kiju EV6 sa kojom deli platformu.

Pomalo neobično, ali "Sportski automobil 2022. godine" je potpuno električni Audi e-tron GT, koji je pobedio druge finaliste sa konvencionalnim motorima, kao što su BMW M3, M4, Toyota GR86 i Subaru BRZ.

Foto: YouTube/WCOTY

U kategoriji "Luksuzni automobil godine" nagradu je odneo Mercedes-Benz EQS, koji se borio sa BMW-om iX i Genesisom GV70.

Foto: YouTube/WCOTY

Žiriju se izuzetno dopala Toyota Yaris Cross, koja je proglešna "Svetskim urbanim automobilom godine". Iza sebe je ostavila Opel Mokku i Volkwagen Taigun.

Foto: YouTube/WCOTY

Kao što možemo da vidimo, mali gradski krosover iz Japana zapravo je jedini pobednik ovogodišnjeg izbora koji nije električni.

Bonus video: Pogledajte kako je Toyota Yaris Cross prošla na našem testu

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook Twitter Instagram

Komentari

Vaš komentar