Novi BMW X7 će još više podeliti fanove ovog brenda (VIDEO)

Auto 13. apr. 202213:32
Podeli:

Najveći SUV bavarske kompanije dobio je redizajniranu verziju nakon pet godina na tržištu. Za modelsku godinu 2023, pojačan je motor u osnovnoj verziji, modernizovana unutrašnjost, ali se desila i jedna dizajnerska promena koja bi mogla još više da podeli fanove ovog brenda. Pogledajte video koji se nalazi iznad i sami prosudite šta se najviše ističe.

Kada je BMW promenio izgled maske hladnjaka na svojim automobilima, mnogi su tu promenu kritikovali, ne samo ljubitelji bavarske kompanije već i brojni automobilski entuzijasti širom sveta. Taman kada se buka oko toga smirila, BMW pravi novu podelu.

Foto: BMW

Ovog puta, podelili su prednju svetlosnu grupu na dva dela, a čini se da će ova radikalna promena dizajna podeliti i fanove. Prednja LED svetla se nalaze odvojena iznad glavne svetlosne grupe, a ovakvu postavku videćemo i kod novih modela kao što su Serija 7, i7, i hibridni XM.

Kako tvrdi BMW, cilj ove promene bio je da se naglasi uspravan stav modela X7. Pored toga, verzija xDrive40i ima i srebrne detalje na braniku, dok unapređena maska hladnjaka ima tamnije rešetke sa sjajnim, hromiranim okvirom. Maska opciono može biti i osvetljenja, što je rešenje koje smo već videli kod modela X6. Zadnji deo automobila je sličan kao kod verzije pre redizajna, tu je nova grafika LED svetala i nešto drugačija hromirana lajsna između njih.

Foto: BMW

Što se točkova tiče, tu su 20-inčne felne u standardnoj opremi koje su sa kupovinom M Sport paketa zamenjene točkovima od 21 inča. Tu su i aluminijumske felne novog dizajna od 22 inča, a redizajnirani X7 je prvi BMW koji će opciono biti dostupan i sa točkovima od 23 inča.

Foto: BMW

Pogled u unutrašnjost kabine takođe otkriva dosta promena. Instrument tabla i centralni displej su uklonjeni kako bi se smestio novi zakrivljeni ekran, sličan onom kod modela iX. Radi se o jednoj celini koja kombinuje 12,3-inčnu instrument tablu sa infotejment ekranom osetljivim na dodir dijagonale 14,9 inča. BMW X7 je dobio i najnoviji iDrive sistem osme generacije.

Foto: BMW

Tu su još i novi otvori za ventilaciju, prekidači, kao i svetlosna traka sa X7, odnosno M grafikom. Promenjena je i ručica menjača kao i kontroler za iDrive sistem. Kupci imaju izbor verzija sa 6 i 7 sedišta.

Foto: BMW

Možda i glavna promena tiče se agregata, jer je X7 dobio najnovije trolitarske agregate sa šest cilindara, a i benzinac i dizelaš su sada u vidu blagog hibrida. Povećana je i snaga, pa tako sad verzija xDrive40i ima 47 konjskih snaga i 70 Nm više od prethodnika, tačnije 380 KS i 520 Nm. Unapređen je i dizelski agregat koji kod verzije xDrive40d sada razvija 352 KS i 700 Nm.

Foto: BMW

Promena ima i u vrhu ponude. Umesto do sada najsnažnije verzije M50i xDrive, na scenu stupa M60i xDrive. Najsnažniji X7 pokreće 4,4-litarski V8 benzinski agregat koji je takođe ima funkcionalnost blagog hibrida, a ova varijanta razvija 530 KS i 750 Nm obrtnog momenta.

Foto: BMW

Bavarska kompanija tvrdi da je blaga elektrifikacija zadužena za dodatnih 12 KS i 200 Nm. BMW X7 M60i od 0 do 100 km/h stiže za 4,7 sekundi i ima maksimalnu brzinu koja je elektronski ograničena na 250 km/h.

Foto: BMW

Detalji o naslednicima verzija X7 xDrive30i i X7 xDrive50d još uvek nisu poznati, kao ni cene. Ipak, očekuje se da će redizajnirana verzija imati veću cenu za oko 2.000 evra od dosadašnje.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook Twitter Instagram

Komentari

Vaš komentar