U Srbiju stiže najbrži punjač za e-vozila na svetu

Auto 13. apr. 202208:56
Podeli:
Foto: Printscreen/YouTube/ ABB Electrification

ABB-ov novi Terra 360 modularni punjač istovremeno može da puni do četiri vozila s dinamičkom raspodelom snage. To znači da vozači više neće morati da čekaju ako neko drugi pre njih već puni vozilo jer će se jednostavno priključiti na drugu utičnicu. Ovaj punjač predstavljen je krajem 2021. godine, a uskoro će biti promovisan i u Srbiji.

Na srpskom tržištu ovaj punjač za električne automobile će se naći u drugoj polovini ove godine.

Prvi Terra 360 punjač je instaliran u Norveškoj i on je pušten u rad. Ono što trenutno najbrži i najjači punjač na svetu omogućava jeste da se baterija dopuni tako da za tri minuta punjenja možete da se pređe 100 km.

Koncipiran je tako da istovremeno može da puni četiri automobila, što je velika prednost kako za vlasnika punjača, tako i za same korisnike.

"Njegov algoritam je takav da ukoliko se puni jedan automobil on može da isporučuje snagu od 360 kW, koju u ovom trenutku mogu da prime samo premijum automobili.

Ukoliko se istovremeno pune dva, tri ili četiri automobila, punjač automatski preusmerava snagu, na 180 ili 90 kW (2 automobila na 180 kW, tri na 120 kW, četiri na 90 kW ili jedan na 360 kW). Postoje različite opcije dužine kablova, koji mogu biti tečno hlađeni, kao i vazduhom hlađeni, to je neophodno zbog velikih snaga koje se prenose", rekao je za Energetski portal Dejan Dešić, rukovodilac segmenta Infrastruktura i transport u kompaniji ABB.

Bonus video: Vozili smo prvi Renault Megane na struju, koliko košta i koliki mu je domet

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook Twitter Instagram

Komentari

Vaš komentar