Počela izborna tišina, REM podseća medije da se pridržavaju propisa

Podeli:
Foto: Shutterstock

Izborna tišina uoči ponavljanja glasanja na pojedinim biračkim mestima počela je u ponoć, a Regulatorno telo za elektronske medije (REM) podseća medije da se pridržavaju propisa kojima se uređuje ovaj period.

REM navodi da Zakon o izboru narodnih poslanika („Sl. glasnik RS“, br. 14/2022) u članu 6 stav 3 propisuje: „Zabranjeno je 48 časova pre dana glasanja i na dan glasanja do zatvaranja biračkih mesta da se u medijima i na javnim skupovima objavljuju procene rezultata izbora, javno predstavljaju kandidati na izborima za narodne poslanike i njihovi izbornih programi i pozivaju birači da glasaju, odnosno da ne glasaju za određene izborne liste“.

Izborna tišina za ponovljeno glasanje počela je u ponoć i trajaće do zatvaranja glasačkih mesta 16. aprila, u 20 časova.

Prema rešenjima RIK-a izbori će biti ponovljeni na 54 mesta za parlamentarne i 35 mesta za predsedničke izbore. Za ponovno glasanje na izborima za narodne poslanike štampaće se 32.181 listić roze boje, dok će za predsedničke izbore 28.687 građana ponovo moći da podrži kandidata na listiću tirkiz boje.

Što se tiče izbora u Beogradu, Gradska izborna komisija je odlučila da se oni ponove na šest biračkih mesta.

Izbori će bitio ponovljeni na biračkim mestima: 31 i 49 u Opštini Palilula, 39 u Opštini Stari Grad, 106 u Opštini Čukarica, na biračkom mestu broj 57 u Opštini Zvezdara i na biračkom mestu broj 7 u Opštini Rakovica.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Komentari

Vaš komentar