Detalji istrage: Na dronu koji je pao u Zagrebu bila je avio-bomba s upaljačem

Svet 13. apr. 202212:04 > 12:05
Podeli:
Foto:TANJUG/ FOTO HINA/ ADMIR BULJUBASIC/bs

Županijsko državno tužilaštvo u Zagrebu drži konferenciju za novinare o rezultatima dosad sprovedenih uviđaja u vezi sa padom bespilotne letelice 10. marta u Zagrebu.

„12. marta smo poslali obaveštenje kako smo s nadležnim službama započeli sa sprovođenjem uviđaja koji je trajao do 14. marta. Dva dana kasnije smo izvestili da smo započeli s kriminalističkim istraživanjem i da je događaj kvalifikovan kao teško krivično delo. Zbog složenosti postupanja slučaj je poveren na rad Županijskom tužilaštvu. Zatraženo je stručno mišljenje vazduhoplovne tehničke struke. Iz balističkog veštačena bilo je vidljivo da se radi o avio-bombi s upaljačem“, rekao je kazao je županijski državni tužilac Jurica Ilić.

Načelnik Sektora Kriminalističke vojne policije brigadir Jadranko Karlušić rekao je da je šteta procenjena na 600.000 kuna (oko 79.000 evra), a uviđaj je sproveden na četiri lokacije u Zagrebu, prenosi Jutarnji list. 

Glavni vojni istražitelj: Nađena je crna kutija, ali oštećena

"Letelica je imala od brzinu 860 do 950 km/h, držala je konstantan kurs. Letelica sleće pomoću padobrana, ne klasično. Na 1.341m letelica je krenula u promenu svog uzdužnog položaja na gore, to znači da se dovodi u idealne uslove za sletanje. Istovremeno iz pogona se isključuje motor i aktivira se kočeći padobran u zadnjem delu letelice te se on aktivira i letelica izbacuje višak goriva. Na zadnjem radarskom zapisu letelica je došla do visine od 1.200 metara i brzine 90 km/h, to odgovara normalnoj proceduri", rekao je brigadir Mario Počinok.

Foto:TANJUG/ FOTO HINA/ ADMIR BULJUBASIC/bs

Objašnjavajući dalje kako izgleda proces sletanja, rekao je da je problem prilikom sletanja bilo to što nije bilo mehaničke veze između letelice i padobrana.

"U toku pada bio je relativno aktiviran stajni trap, jedna sonda je izletela, a druga ostala u svom ležištu, kao i retroraketa. Nakon pada, izletela je iz ležišta te se aktivirala, što objašnjava jaku belu svetlost koja se vidi na snimku", rekao je glavni vojni vazduhoplovni istražitelj, brigadir Mario Počinok.

Pročitajte još:

"Zaključak je da je letelica bila u vrlo dobrom stanju, održavana. Motor nije radio. Nađena je crna kutija, bitno oštećena. No, sam medij na kojem se vrši zapis je u potpunosti uništen i nije bilo šanse za oporavak", rekao je on.

Glavni veštak za požare: Pronađen upaljač s ćiriličnim oznakama

Mile Tomić, glavni veštak za požare i eksplozije iz Zapovedništva za potporu OS RH kazao je kako je pronađen upaljač s ćiriličnim oznakama.

"Sa sigurnošću je utvrđeno da je bio stavljen na prednji deo aviobombe. Utvrdilo se da se radi o krhotinama aviobombe OFAB 100-120. Na temelju pregleda metalnih fragmenata utvrđeno je da se radi o aviobombi s upaljačem", naveo je.

"Nedvosmisleno je da je prilikom pada došlo do eksplozije usled aktiviranog eksplozivnog sredstva i eksplozivne materije koja ne pripada vojnim ni privrednim eksplozivima. Korištena je visokoenergetska, ali nekonvencionalna materija koja je u eksploziji u potpunosti razgrađena što onemogućava njenu identifikaciju", dodala je Ivana Bačić iz Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“.

BONUS VIDEO Plenković: Letelica je bila naoružana

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Komentari

Vaš komentar