Švajcarska uvela sankcije Putinovim ćerkama

Svet 13. apr. 202215:45 > 15:47
Podeli:
Foto: Nevar inc. east2west news East2West News Profimedia/Printscreen/Youtube/Rossia

Švajcarska je usvojila novi paket sankcija Evropske unije protiv Rusije i Belorusije zbog vojne operacije Moskve u Ukrajini, saopštila je danas vlada, pri čemu je na listu sancionisanih dodato još 200 pojedinaca i entiteta među kojima su i dve ćerke ruskog predsednika Vladimira Putina, javlja Rojters.

„Švajcarska lista sankcija sada je u potpunosti usklađena sa sankcijana EU“, navodi se u saopštenju vlade, koja je odustala od tradicionalne neutralnosti zemlje pridružujući se merama EU.

EU je u petak zvanično usvojila nove opsežne sankcije prema Rusiji, koje pored ostalog obuhvataju zabranu uvoza uglja, drveta, hemikalija i svih transakcija sa četiri ruske banke, uključujući VTB banku.

Maria Vorontsova Foto: Youtube/Rossia

Švajcarske sankcije odstupaju od paketa EU jedino u pogledu izostavljanja zabrane drumskog i pomorskog transporta s Rusijom, uz obrazloženje da one nisu potrebne zbog geografskog položaja Švajcarske.

Ova alpska država je saopštila prošle nedelje da je do sada zamrzla 7,5 milijardi švajcarskih franaka (8,0 milijardi dolara) ruskih sredstava i imovine u okviru sankcija.

POGLEDAJTE JOŠ:

Mali švajcarski sused Lihtenštajn takođe je usvojio sankcije EU i objavio da je zamrznuo imovunu koja se povezuje s Rusijom u iznosu od oko 260 miliona švajcarskih franaka.

Za razliku od drugih zemalja, Švajcarska nije proterala nijednog ruskog diplomatu, dodaje britanska agencija.

Sva dešavanja iz Ukrajine možete pratiti u našem blogu uživo.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar