Đilas: Vučić kao moguće termine novih izbora pominjao mart i decembar

Izbori 2022 13. apr. 202222:29 > 22:34
Podeli:

Od Aleksandra Vučića do kraja nedelje očekujem da odgovori na zahtev o novim izborima u Beogradu, a pominjao je mart i decembar, rekao je večeras predsednik Stranke sloboda i pravda Dragan Đilas u "Pregledu dana".

Pre svega, očekujem da vidim da li će Vučić i SNS zaista da učine nešto kako bi se smanjile tenzije u društvu, jer su svi puni agresije, istakao je on.

„Moje mišljenje je da SNS ima tu odgovornost da promeni način komunikacije prema političkim protivnicima, da se u parlamentu drugačije priča i siguran sam da bi to ljudi podržali“, rekao je Đilas.

Upitan šta se promenilo pa se potreba za smanjenjem tenzija pojavila između glasanja, a pre rezultata, Đilas je rekao da je ishod glasanja poznat, a to je da su građani Beograda jasno rekli da su za promenu vlasti, ali su svoje glasove dali i strankama koje su ideološki bliže SNS-u.

"Bez obzira što mi tražimo ponavljanje izbora na stotinu biračkih mesta, ukoliko te opozicione stranke nisu opozicija, SNS može da napravi vlast u Beogradu sa SPS-om, ali takva vlast bi bila bez legitimiteta", objasnio je Đilas.

Upitan zašto je išao kod Vučića da razgovara o izborima u Beogradu kada to nisu njegova ustavna ovlašćenja, Đilas je rekao da je Vučić u ovom trenutku i predsednik Srbije i predsednik SNS, a na pitanje zašto sastanak nije održan na Novom Beogradu gde je sedište naprednjaka on je odgovorio da ga je Vučić na sastanak pozvao u Predsedništvo.

Komentarišući pitanje kome ti izbori odgovaraju i da li misli da opozicija može da ponovi sadašnji rezultat u trenutku kada se raspada, Đilas je napomenuo da se "ta opozicija u Srbiji nikada nije do kraja ujedinila".

"Ja sam to dva puta pokušavao, jednom kroz Savez za Srbiju pa tad to neki nisu hteli, drugi put sam predlagao da svi zajedno idemo na jednu listu da bi to podiglo izlaznost, iz koalicije Moramo to nisu hteli, neki drugi su hteli ali pod nekim uslovima. Sad i u okviru te opozcije biće više poslaničkih klubova", rekao je lider SSP-a.

On je dodao da će odgovornost za postignute rezultate svako snositi u svojoj stranci, a da je na opoziciji da izvuče zaključke i vidi kako dalje.

O hajci u prorežimskim medijima koja je splasnula nakon njegovog sastanka sa Vučićem, kaže da je čuo da je "postao gospodin Đilas".

"Video sam i Željka Mitrovića koji smatra da je on taj koji treba da kaže da li sam ja relevantan u politici ili nisam i da moju stranku zove 'Jedan od 619 miliona evra", naveo je on, ponavljajući da će se zalagati za oduzimanje nacionalne frekfencije toj televiziji.

 

***

BONUS VIDEO: Dragan Đilas o mogućnosti da opozicija formira vlast u Beogradu

 

Komentari

Vaš komentar