Demostat: Vladeta Janković na čelu Skupštine Srbije kao najstariji poslanik

Podeli:
Vladeta Janković Foto: Ivan Dinić/Nova S

Vladeta Janković, univerzitetski profesor u penziji, koji je nastupao kao kandidat opozicione liste „Ujedinjeni za pobedu Srbije“ za gradonačelnika Beograda i bio visoko plasiran na listi kandidata za republičke poslanike te koalicije (sedmo mesto) trebalo bi da privremeno preuzme vođenje Narodne skupštine, piše Demostat.

Prema saznanjima i analizama Demostata, Janković (rođen 1940. godine) biće nastariji poslanik u predstojećem sazivu republičkog parlamenta, što prema važećim pravilima znači da će do izbora novog šefa Skupštine predsedavati tim telom, a ako ne može ili ne želi da predsedava to će učiniti „sledeći najstariji prisutni narodni poslanik“.

Po već ustaljenoj praksi, predsedavajućem u radu pomaže po jedan najmlađi narodni poslanik sa četiri izborne liste koje su dobile najveći broj poslaničkih mandata (u ovom slučaju: lista oko Srpske napredne stranke, „Ujedinjeni za pobedu Srbije, lista SPS-JS-ZS i koalicija NADA), kao i generalni sekretar parlamenta.

Procedure nalažu da prvu sednicu novog saziva Skupštine saziva predsednik parlamenta iz prethodnog saziva (Ivica Dačić) i da to zasedanje treba da se održi najkasnije 30 dana od proglašenja konačnih rezultata izbora.

Demostat podseća, da je na sednici Republičke izborne komisije održanoj 6. aprila saopšteno da se rokovi za proglašenje konačnih rezultata izbora u Srbiji odlažu zbog ponovljenog glasanja na pojedinim biračkim mestima, koje će biti obavljeno u subotu 16. aprila.

Na prvoj sednici novog saziva Republičkog parlamenta vrši se potvrđivanje mandata narodnih poslanika, izbor predsednika Narodne skupštine, izbor potpredsednika Narodne skupštine, imenovanje generalnog sekretara Narodne skupštine, a tom prilikom obično se biraju i članovi radnih tela Narodne skupštine, kao i članovi stalnih parlamentarnih delegacija u međunarodnim institucijama.

Mada se predsedavanje Skupštinom do izbora novog rukovodstva smatra uglavnom ceremonijalnim činom, poznavaoci političkih prilika u našoj državi nezvanično navode da će istupanje Vladete Jankovića na toj poziciji dati opoziciji dodatnu vidljivost i značaj, naročito imajući u vidu činjenicu da je i dalje neizvesno sa kime će naprednjaci formirati novu parlamentarnu većinu, piše Demostat.

BONUS VIDEO: Gost "Pregleda dana" Vladeta Janković, profesor u penziji 

 

Komentari

Vaš komentar