Ujedinjeno Kraljevstvo reguliše kriptovalute

IT 11. apr. 202215:31
Podeli:
Foto: Shutterstock

Britanski Trezor je najavio da će regulisati neke kriptovalute kao deo šireg plana da Ujedinjeno Kraljevstvo postane centar za kompanije koje se bave digitalnim plaćanjem.

Takozvani „stablecoins“ postaće priznati oblici plaćanja kako bi ljudima dali poverenje u korišćenje digitalnih valuta, navodi se u saopštenju.

Pročitajte još

Stablecoins su dizajnirani tako da imaju stabilnu vrednost povezanu sa tradicionalnim valutama ili imovinom poput zlata.

Smatraju se manje nestabilnim od kriptovaluta kao što je Bitcoin.

Ministarstvo finansija je takođe saopštilo da planira da se konsultuje o regulisanju mnogo šireg spektra digitalnih valuta kasnije ove godine, ne navodeći koje bi to mogle biti.

Kancelar Riši Sunak je rekao: „Želimo da vidimo kompanije koje se bave kriptovalutama – i poslove koje stvaraju – ovde u Velikoj Britaniji, i efikasnom regulativom možemo im dati poverenje koje im je potrebno da razmišljaju i investiraju dugoročno.

Stablecoins se trenutno koriste u Sjedinjenim Državama za olakšavanje trgovanja, pozajmljivanja ili pozajmljivanja drugih digitalnih sredstava.

NFT

Pored toga, Ministarstvo finansija je saopštilo da će ovog leta zatražiti od Kraljevske kovnice da kreira nezamenljivi token (NFT).

NFT su sredstva u digitalnom svetu koja se mogu kupiti i prodati, ali koja nemaju sopstvenu opipljivu formu.

Digitalni tokeni, koji su se pojavili 2014. godine, mogu se smatrati sertifikatima o vlasništvu za virtuelnu ili fizičku imovinu. NFT-ovi imaju jedinstven digitalni potpis što znači da se ne mogu kopirati ili replicirati.

biznis, PR tekst, bircoin
Foto: Promo/Shutterstock

Britanski ministar finansijskih usluga Džon Glen rekao je da Velika Britanija vidi „ogroman potencijal u kripto ekosistemima“ i da ima „detaljan plan [za] iskorištavanje potencijala blokčejna i podršku razvoju najboljeg kripto ekosistema na svetu“.

„Kako izgleda budućnost kriptovaluta ovde u Velikoj Britaniji? Niko ne zna sa sigurnošću“, rekao je on za BBC.

„Ali mislimo da pretvaranjem zemlje u gostoljubivo mesto za kriptovalute možemo privući investicije i stvoriti niz novih radnih mesta.

Finansijski i ekološki problemi

Regulatori se utrkuju u izradi pravila za upravljanje kriptovalutama zbog zabrinutosti da bi njihova sve veća popularnost mogla ugroziti uspostavljene finansijske sisteme.

Možda vas zanima

U decembru je zamenik guvernera Banke Engleske rekao da, dok se samo oko 0,1% bogatstva UK trenutno drži kao digitalna imovina, taj procenat brzo raste.

Ser Džon Kanlif je rekao za Bi-Bi-Si da bi, ako vrednost kriptovaluta naglo opadne, to može da imati nepovratan efekat.

U međuvremenu, SAD prelaze na izradu propisa usred sve veće zabrinutosti da je industrija kriptovaluta utočište za kriminalce.

Proces generisanja digitalnih novčića preko banaka moćnih računara, nazvan rudarenje, takođe je veoma energetski intenzivan. Nedavna istraživanja sugerišu da Bitkoin sada generiše emisije ugljenika uporedive sa zemljom Grčke.

Glen je priznao da postoji zabrinutost zbog uticaja na životnu sredinu i rekao je da će vlada „pomno posmatrati upotrebu energije u kripto-tehnologijama“.

***

BONUS VIDEO: Sem Bankman - Kripto Robin Hud

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Instagram

Twitter

Komentari

Vaš komentar