GTA V stigao za novu generaciju – najbolja verzija dosad, ali može i bolje

IT 23. mar. 202217:51 > 18:03
Podeli:
Foto:shutterstock by Miguel Lagoa

Rokstarovo anarhično remek-delo je osveženo za PlayStation 5 i Xbox Series X devet godina nakon što je prvobitno objavljeno.

Majkl, Trevor i Frenklin se vraćaju u grad. Trio koji je osvetlio scenu igara pre devet godina, dobio je novo ruho za 2020-te u vidu izdanja za nove generacije konzola PS5 i Xbox Series X. Kako igra stara skoro deceniju se drži danas?

Pročitajte još

Dobra vest je da prepravljeni vizuelni elementi definitivno daju igrici novi polet i svežinu. Možete da igrate u 4K pri 30 kadrova u sekundi ili u režimu performansi koji smanjuje rezoluciju, ali povećava brzinu kadrova na 60, dajući divnu fluidnost jurnjavi automobilima, vožnji helikopterom i masovnim pucnjavama.

Ono što više rezolucije ne može da sakrije jeste činjenica da je GTA V igra prvobitno dizajnirana za konzole koje su sada dve generacije zastarele (PS3 i Xbox 360). Modeli likova i detalji lica izgledaju arhaično u poređenju sa, recimo, Horizon Forbidden Vest, a arhitektura zgrade takođe deluje gotovo čudnovato u stilizovanim blokivima. Uporedite ga sa Red Dead Redemption 2 iz 2018. i videćete koliko je Rockstar napredovao u svojoj izgradnji zamršenih svetova sledeće generacije.

Međutim, dizajn samog sveta nije bio promenjen, isti je kao i 2013. godine. Veličina San Andreasa, velika raznolikost pejzaža i raznolikost aktivnosti je i dalje neverovatna – Ciberpunk 2077 možda izgleda bolje, ali vam ne dozvoljava da igrate golf ili tenis, ili da idete na jednodnevne izlete biciklom, ili postavite neverovatno složene vratolomije u automobilu ili helikopteru.

Los Santos je ogromno igralište, gangsterski Fortnite – faktor koji naglašava ogromna zajednica koja se još uvek okuplja u GTA Online gde se može naći i novi sadržaj.

Foto:shutterstock by Miguel Lagoa

Manje upadljivo, kako piše Gardijan, ali ništa manje važno je činjenica da sve ide brže. Beskonačno vreme učitavanja originalne igre je značajno smanjeno i GTA Online je sada dostupna od početka.

Ako ste ga igrali ranije, ali želite da testirate tehničke mogućnosti svoje nove konzole ili isprobate sve stvari koje su dodate u GTA Online, onda je svakako vredi pogledati. Nažalost, ne možete da igrate na više platformi ili na više generacija (iako možete da uvezete svoje sačuvane datoteke iz prethodnih izdanja), tako da ćete morati da se oslonite na to da će prijatelji takođe dobiti novu verziju ako želite da se okupite za nekoliko pljački.

U 2022, GTA V je nešto kao borac u penziji: uglađen i brutalan, ali sa bolovima i borama koje se jednostavno ne mogu zanemariti. Šta god da je slučaj, ona ostaje značajna igra – istovremeno manjkava, odbojna, neverovatna i urnebesna. Da biste ponovo krstarili ovim ulicama, radio eksplozija, trebalo bi da se podsetite kako je ova serija uzdrmala celu ideju o tome šta znači postojati u igrici.

***

BONUS VIDEO: Tinejdžer u zatvoru zbog igrice Gubi li se granica između virtuelnog i stvarnog

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Instagram

Twitter

Komentari

Vaš komentar