Twitter ograničava naloge ruskih zvaničnika

IT 10. apr. 202218:34 > 22:54
Podeli:
Foto:Shutterstock/mundissima

Twitter je ograničio objave za više od 300 zvaničnih naloga ruske vlade uključujući nalog ruskog predsednika Vladimira Putina.

Nalozi se više neće preporučivati u fidovima drugih korisnika, obaveštenjima ili drugim mestima na sajtu, rekao je Tviter.

Kompanija je saopštila da će preduzeti mere protiv svake zemlje koja „ograniči pristup otvorenom internetu ili dok su uključene u oružani sukob“.

Pročitajte još

Putin trenutno ima dva zvanična naloga na Twitteru: jedan na ruskom i jedan na engleskom. Imaju 3,6 miliona i 1,7 miliona pratilaca.

Twitter je saopštio da dozvoljanje zvaničnicima ruske vlade da slobodno objavljuju na sajtu, dok istovremeno ograničavaju platformu u Rusiji „stvara štetnu informacionu neravnotežu“.

U okviru akcije, sadržaj na više od 300 zvaničnih vladinih naloga više neće biti preporučivan drugim korisnicima. To znači da algoritam Twittera ni pod kojim okolnostima neće promovisati ove naloge.

Ciljani nalozi ruske vlade uključuju i zvanične profile ministarstava i ambasada, kao i naloge visokih ruskih zvaničnika.

Nalozi su ranije bili kritikovani zbog širenja dezinformacija tokom rata u Ukrajini, ali za razliku od tvitova ruskih državnih medija, oni nisu bili predmet posebnog moderiranja od strane Tvitera.

„Kada vlada koja je uključena u oružani sukob blokira ili ograničava pristup onlajn uslugama u svojoj zemlji, dok oni sami nastavljaju da koriste te iste usluge da unaprede svoje pozicije i gledišta – to stvara štetnu informacijsku neravnotežu“, kaže Joel Rot za BBC, šef integriteta sajta na Twitteru.

Twitter kaže da će ova pravila primenjivati na svaku zemlju koja bude ograničavala pristup onlajn uslugama u zemlji i učestvuje u međudržavnom ratu.

***

BONUS VIDEO: Putin na stadionu u Moskvi

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Instagram

Twitter

Komentari

Vaš komentar