Fejsbuk sprema sopstvenu valutu: Stižu „Zuck Bucks“

IT 07. apr. 202215:46
Podeli:
Foto: rvlsoft / Shutterstock

Mark Zakerberg planira da razvije sopstvenu virtuelnu valutu za korisnike Fejsbuka i Instagrama kako bi umanjio zavisnost ovih platformi od oglašavanja.

Zaposleni u kompaniji ovu valutu nazivacju „Zuck Bucks“.

Pročitajte još

Meta je najavila da razvija niz virtuelnih proizvoda uključujući digitalne tokene, autorske novčiće i digitalne valute, a svrha je diversifikacija prihoda i revitalizacija korisničke baze.

Kompanija se u prošlosti pokazala veštom u prilagođavanju novim trendovima i suzbijanju rivala poput Snepčeta, a sada istražuje načine da dodatno unovči svoju korisničku bazu, navodi Fajnenšl Tajms.

Proizvodi koji su u pripremi uključuju „društvene žetone“ ili „žetone reputacije“, koje korisnici mogu koristiti kao nagrade. Takođe radi se i na „novčićima za autore“, koje bi mogli da koriste influenseri na Instagramu.

Ove inicijative predvodi finansijski ogranak Fejsbuka - Meta Fajnenšl Tehnolodžis.

Ovo nije prvi put da je Fejsbuk pokušava da se preseli u svet virtuelnih finansija. 2009. godine, Fejsbuk je pokrenuo "kredite" kako bi olakšao kupovinu u aplikaciji tada veoma popularne igre Zinga's FarmVille. Iako je bio uspešan, zatvoren je četiri godine kasnije nakon što je Fejsbukov međunarodni rast doveo do skupih konverzija lokalnih valuta.

Meta takođe želi da uđe u svet nezamenljivih tokena (NFT), sa planovima da dozvoli njihovu integraciju u Instagram i Fejsbuk.

***

BONUS VIDEO: Fejsbuk, Instagram i Vocap: Pali i živci i akcije

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Instagram

Twitter

Komentari

Vaš komentar