Ova opasna aplikacija dozvoljava strancima da vas prisluškuju

IT 05. apr. 202221:05 > 11. apr. 2022 16:24
Podeli:
Foto:EPA/GOOGLE

Istraživači su otkrili opasan špijunski softver koji prisluškuje svakoga ko ga preuzme.

Stručnjaci međunarodne grupe Lab52 identifikovali su zlonamernu aplikaciju i opisali je u svom izveštaju prošle nedelje.

Pogledajte još

U izveštaju se navodi da lažna aplikacija za Android prati lokaciju korisnika i snima sve uz pomoć mikrofona na uređaju.

Aplikacija pod nazivom „Process Manager“ se sama pojavi u aplikacijama, a kada je korisnik pokrene izbacuje upozorenje o dozvolama dodeljenim aplikaciji (pristup kameri, mikrofonu, kontaktima i drugo).

Ako ih korisnik prihvati, ikonica zatim nestane sa liste, a aplikacija započinje rad u pozadini. Aplikacija u pozadini sakuplja podatke o lokaciji, pristupa kameri, može čitati poruke sa uređaja, pristupiti evidenciji poziva i još mnogo toga.

Istraživači ističu da infrastruktura koju softver koristi liči na špijunski softver „Turla“ koji su razvili ruski hakeri. Oni navodno stoje iza niza kampanja prisluškivanja evropskih zvaničnika, a povezuju ih i sa Kremljom.

Ipak, kako prenosi The Sun, još uvek nije poznato ko stoji iza "Process Manager" softvera.

Najbolji način da se zaštite od ovakvog softvera je da uskratite privilegije koje ste dali aplikaciji.

To možete učiniti tako što ćete otići u podešavanja i potažiti „Aplikacije“ ili „Aplikacije i obaveštenja“, a zatim dozvole.

Ovde možete oduzeti dozvole aplikacijama za koje ne želite da imaju pristup kameri, mikrofonu i vašim osetljivim informacijama poput poruka ili kontakata.

***

BONUS VIDEO: : Sajber dejstva su sastavni deo ovog rata

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Instagram

Twitter

Komentari

Vaš komentar