48 dana bekstva, 620 miliona na računu: Ko je Putinov kum uhapšen u Ukrajini

Svet 13. apr. 202214:30 > 14:30
Podeli:
Foto: EPA-EFE/Presidential Office; Miroslav Lelas/PIXSELL

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski objavio je fotografiju proruskog političara Viktora Medvedčuka sa lisicama na rukama. Zelenski tvrdi da je ukrajinska obaveštajna služba uhapsila Medvedčuka koji je bio u bekstvu i predložio čelnicima Rusije razmenu zarobljenika. Medvedčuk, pored toga što je lider proruske opozicione stranke u Ukrajini, blizak je prijatelj i kum Vladimira Putina. Iako se veći deo života zvanično bavio samo advokaturom, Forbs je njegovo bogatstvo procenio na 620 miliona dolara.

Nakon objave fotografije na kojoj je Medvedčuk u lisicama, Zelenski je naveo da je proruski političar 48 dana proveo u bekstvu.

„Veoma je simbolično da je gospodin Medvedčuk priveden na Dan kosmonautike. Krio se 48 dana. I konačno odlučio da pokuša da pobegne iz naše zemlje. Pa, za ovog ‘astronauta’ u lošem smislu te reči nije uspelo ono čuveno ‘Hajdemo!'“, poručio je ukrajinski lider i istakao da smatra da je posebno cinična činjenica da je Medvedčuk iskoristio vojnu uniformu kao način skrivanja.

Foto: EPA-EFE/Presidential Office

U tom slučaju, smatra Zelenski, Medvedčuk potpada pod ratna pravila, a Rusiji je uputio predlog o razmeni zarobljenika.

"Predlažem Ruskoj Federaciji da zameni ovog svog momka za naše momke i devojke u ruskom zatočeništvu. Zbog toga je važno da naši organi za sprovođenje zakona i vojska takođe razmotre ovu mogućnost", rekao je on.

Avdokat koji je postao političar

Viktor Medvedčuk je ranijih godina obavljao funkciju lidera jedne od najvećih opozicionih frakcija u Ukrajini - "Opozicione platforme Za život". Ta stranka se u martu ove godine našla na listi od nekoliko političkih opcija koje je Zelenski suspendovao zbog poveznosti sa Rusijom.

Foto: EPA-EFE/ALEXEI NIKOLSKY / SPUTNIK / KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT

Medvedčuk je rođen je u Sibiru, a njegov otac je bio osuđen na osam godina zatvora i još četiri godine progona zbog kolaboracije s nacističkim okupatorima Ukrajine. Nakon završetka fakulteta na koji je primljen zbog odobrenja ministarstva unutrašnjih poslova zbog saradnje s tadašnjim tajnim službama godinama je radio kao advokat. Posle raspada Sovjetskog Saveza je osnovao uspešnu advokatsku firmu, dok je 2000. godine ušao u ukrajinski parlament kao član Socijaldemokratske partije.

Međutim, samo godinu dana kasnije izbačen je iz parlamenta zbog optužbi o zloupotrebi položaja.

Tada je postao jedan od najbližih saradnika ukrajinskog predsednika Leonida Kučme, a pretpostavljalo se da je upravo on ruka iz senke koja upravlja politikom premijera Viktora Janukoviča.

Viktor Medvedčuk i Vladimir Putin Foto: Alexei Druzhinin / Sputnik / Profimedia

Jahta skrivena u Hrvatskoj

Iako je lokacija na kojoj se Medvedčuk skrivao duže od dva meseca do sada bila nepoznata, njegova superjahta "Royal Romance" nalazila se u Hrvatskoj.

Obzirom na mnogobrojne sankcije ljudima iz krugova bliskih Putinu, i jahta Medvedčuka našla se na udaru evropskih vlasti. Tako je ona jedno vreme bila usidrena u Rijeci, da bi krajem marta dobila dozvolu da krene prema Trogiru, gde se i sada nalazi.

Viktor Medvedčuk Foto: STRINGER / AFP / Profimedia

Reč je o luksuznom plovilu dugačkom 92 metra. Koristi se samo za potrebe vlasnika i njegovih gostiju, a godišnji troškovi njenog održavanja i putovanja procenjuju se na vrtoglavih 15 do 20 miliona dolara, što samo po sebi govori o finansijskoj moći njenog vlasnika.

Putinov kum i produžena ruka

Viktor Medvedčuk i Vladimir Putin upoznali su se 2003. godine, kada je sada pritvoreni političar bio na funkciji šefa predsedničke administracije.

Samo godinu dana kasnije ruski predsednik postao je kum Medvedčukove ćerke Darje. To je bila izričita želja supruge Viktora Medvedčuka - Oksane Marčenko, koja je jedna od najpoznatijih televizijskih voditeljki u Ukrajini.

POGLEDAJTE JOŠ:

Medvedevčuk se nalazi na američkim sankcijama od ruske invazije na Krim 2014, a Ukrajina ga je u maju uhapsila zbog veleizdaje i pljačke državnih resursa na Krimu, koji je Rusija protivpravno pripojila 2014. godine.

Tokom godina, Medvedčuk je često govorio o svom odnosu sa Putinom, ističući da bliske veze sa omraženim ruskim liderom koristi samo za poboljšanje života ljudi, naročito onih iz regiona Donbasa.

U knjizi "Svi ljudi iz Kremlja" koja je objavljena 2015. godine, ruski novinar Mihail Zigar je tvrdio da Putin veruje da se nijedno pitanje koje uključuje Ukrajinu ne može rešiti bez Medvedčuka.

Sva dešavanja iz Ukrajine možete pratiti u našem blogu uživo.

BONUS VIDEO Boris Džonson u poseti Ukrajini

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar